Frankix - om musik og edb

Mail til Frankix

Forsiden  ●  Ord om musik  ●  Musiklinks  ●  FolkPhotos  ●  "Tønder"

 

Audacity – for den der vil lidt mere

Dansk Sang nr. 4 - 2005

Jeg har tidligere bragt en artikel om Audacity, hvor de mest almindelige features blev gennemgået. Den finder du ved at klikke HER. I mellemtiden er programmet blevet videreudviklet og noget nemmere at have med at gøre, på trods af at der er kommet flere knapper. I det følgende vil en del features for den lidt mere interesserede blive gennemgået.

Indspil streaming lyd fra nettet

Normalt er det ikke muligt at gemme eller optage den lyd der stilles til rådighed på nettet via de såkaldte streaming systemer, som du måske bedst kender fra diverse netradioer. Hvis du har fundet et sted hvor du mener du lovligt kan skaffe den lyd du vil have fat på, kan Audacity måske hjælpe dig. Jeg har i dette eksempel hentet Aksel Larsens berømte bådtale fra 1932 på Dansk Lydhistorie, hvor han sammenligner Sovjetunionen og Danmark og ikke til vores fordel. Filerne her ligger som Real Audio streamet lyd.
Jeg bruger selv Mediaplayer Classic, da jeg slipper for alt det reklameskrammel der følger med den officielle mediaplayer til Real Audio.Start Audacity, og sæt din indgangsvælger til Stereomix. Start din player. Sæt Audacity til at indspille. Nu skulle der gerne tegne sig det sædvanlige billede af lyden. Måske du skal justere lydstyrken op eller ned for at få det til at passe. Er der ikke ret meget ”hul igennem” kan det skyldes at din indbyggede mikrofon optager højttalerlyden (typisk på bærbare), eller at du skal prøve en anden indgang end Stereomix. Hvis der ikke er noget som helst der virker har du muligvis et gammelt lydkort uden duplex der ikke kan ind- og afspille på samme tid. Her er der ikke noget at gøre!

Fjern støj

En ny feature er at du nu kan fjerne en del støj på de optagelser du har lavet, fx fra kassettebånd eller vinylplader. Tidligere har du skullet have dyre købeprogrammer til denne funktion, men nu kan du se om du kan bruge filteret her.

Først skal du finde en stump af din indspilning hvor der kun er støj, altså ingen tale eller musik overhovedet. Denne mærker du op, og går herefter i Effekt|Støjfjerning.
Klik på ”Find støjprofil” for at få Audacity til at lære hvorledes støjen arter sig. Luk vinduet, og mærk al den lyd op du vil have renset. Gå tilbage til filteret og prøv dig frem med Forhåndsvisning.

 

 

 

Her kan det være du skal skrue ned (eller op) for effekten, for at få et resultat der er til at holde ud at høre på. Til slut vælger du så at fjerne støjen, og vupti!

 

 

 

 

Rummel

Desværre er mange plader udstyret med rummel. Det er temmelig dybfrekvent lyd, der ikke har meget med musikken at gøre. Den kan være temmelig generende hvis du har et anlæg der går langt ned, fx i forbindelse med subwoofere. Bortfiltrering af rummel er ikke Audacitys stærkeste side, men du kan prøve med Effekt|Equalization. Her er der en del foruddefinerede kurver du kan bruge hvis du fx har indspillet gamle 78’ere. Dem skal du ikke bruge nu. Lav i stedet din egen kurve. Klik på den blå streg i filteret og lav nogle knækpunkter til den kurve du skal lave nu. Du kan sikkert klare dig med en kurve der skærer meget stejlt af under omkring 40hz, da det ikke er så ofte der ligger information her på ældre plader. Du bliver dig nødt til at prøve dig frem, da der undtagelser. Hvis der kommer nyere udgaver, bør du følge med i udviklingen af FFT-filteret. Her burde det blive muligt at lave en mere nøjagtig filtrering end mere equalizeren.

Normalisér

Dette er (heldigvis) ikke en funktion du kan bruge på dine kolleger hvis du mener de er lidt alternative inde i hovedet ;-) Derimod bør du bruge funktionen hvis du skal brænde audio cd’er af dine optagelser. Her er det rigtig rart at alle cd’er har nogenlunde samme lydstyrke, så du ikke lige pludselig får blæst ørerne ud når du sætter en ”normalt” indspillet cd i spilleren lige efter en svagt ditto.
Mærk din lyd op, gå i Effekt|Normaliser og kør filteret. Hvis du vil have den helt optil 0db (det kraftigste) skal du bruge filteret forstærk i stedet.
 

Hent Audacity her: http://audacity.sourceforge.net/

Mediaplayer Classic: http://www.winfuture.de/news,12191.html

Dansk Lydhistorie: http://www.statsbiblioteket.dk/dlh

Denne artikel: http://frankix.dk
 

 
 

Hit Counter