Mærkelige komponister

Webwalkeren ser på Mærkelige komponister

Det er sikkert en god egenskab ikke at være helt almindelig hvis man som komponist skal bevæge sig inden for de kreative livsformer og være meget skabende. At det så modsat kan være en belastning for omgivelserne er sikkert velkendt. Jeg har her fundet nogle af de temmelig mærkelige komponister, der heldigvis er mere kendt for deres musik end for deres særheder.

Spiste kun hvid mad

Erik Satie

Erik Satie

Erik Satie, der blev kendt i starten af forrige århundrede lavede megen god musik fx ”Trois Gymnopedies”. Han var dog kendt for at være på en ret speciel diæt som man ikke kan beskylde for at være det nye ”sort”, da han kun spiste mad der er hvid. Han har fået en del æg, ris og pasta må man tro.

Måske dette også blev hans død – han døde af skrumpelever i 1925. En anden særhed var hans tøjvaner. Satie havde 12 ens, grå jakkesæt. For så vidt ikke helt underligt, men han skiftede ikke til et andet jakkesæt før det det han gik i var slidt, så ved hans død i var der 6 sæt tilbage til arvingerne.

Triskaidefobi

Schoenberg-MatrixSkaberen af 12-tone musikken i den vestlige verden, Arnold Schönberg led af triskaidefobi og for den opmærksomme læser der ikke ved hvad det er: Angst for tallet 13! Det er ikke så godt når man er født den 13 september som Arnold var, men sådan kan livet være hårdt. I 1951 var han 76 (7+6=13) og var rædselsslagen for at dø. Fredag d. 13. Juli skete det så alligevel – skæbnen mødte Arnold og gav ham ret: Han døde få minutter i 24.

ASLSP

John-Cage-toy-pianoJohn Cage har flere gang skabt røre i musikandedammen. Det mest mærkelige er dog et orgelværk han skrev i 1985 med titlen ASLSP (As SLow aS Possible), hvilket det også er. Det er blevet opført i en kirke i Halberstadt i Tyskland siden 2001. Man regner med at opførelsen er færdig i 2640, så de tager sig god tid – i alt 639 år.

I 2013, da man skiftede til den 13’ende node var over 1000 mennesker forsamlet til begivenheden. Du kan stig nå at planlægge næste skift hvis du vil høre det, da det ”allerede” sker i september 2020. Måske vi ses?

 

Her er en kort video fra kirken

cage_organ halberstadt

Dodekafoni

charles ivesCharles Ives, en amerikansk komponist, skrev ret anderledes musik allerede i starten af forrige århundrede. Fx er ”The Unanswered Question” skrevet for strygere, messing og blæs der alle er adskilt fra hinanden under opførelsen samtidig med at de spiller vidt forskellige tonearter og rytmer – en ret dodekafonisk oplevelse.

Det siges at Charles kom fra et hjem med flere klaverer. Han blev som barn placeret neden under disse og kunne så sidde og opleve musikken fra flere kilder –måske grundlaget for senere inspiration. Han har også skrevet en del musik for kvarttoneklaver – altså et klaver der er stemt anderledes end vi måske lige er vant til – og det er mere end 100 år siden.

Organisten i Ribe

Langgaard som ungVi kan også være med i Danmark. En af vore store (og underkendte) komponister er Rued Langgaard der levede af at være organist og som sådan døde mens han arbejdede som domorganist i Ribe. Rued Langgaard var i sin tid i opposition til de musikalske tendenser der herskede i Danmark, mest personificeret i Carl Nielsen, der absolut ikke var hans hofret.

Efter en periode med senromantisk musik blev han meget mere eksperimenterende og lave vægtige værker som fx operaen Antikrist, der er med i den danske kulturkanon. Du kan læse meget mere her http://langgaard.dk/. Hvis du vil høre noget der passer til det at være mærkelig kan du høre ”Carl Nielsen, vor store Komponist” der er dybt ironisk over for tidens trendsætter. Teksten er nem at lære, da det er titlen der gentages i det uendelige. Bortse fra det kan jeg godt anbefale dig at gå på jagt i Rued Langgaards musik da han med rette er blevet underkendt.

Var det virkelig det de mente?

De fleste er klar over at hr skolelærer Larsens ”Det er en kold tid” måske ikke lige handler om det der først falder én ind, og den er måske mere aktuel i dag end dengang de blev udgivet. ”Det haver så nyligen” regnet er i samme kategori, men der er mere.

Charles Manson startede som normal

charles manson 1970Beach Boys har indspillet et nummer ”Never Learn not to Love”, der sjovt nok er skrevet af Charles Manson. Det er ikke en person man normalt forbinder med kærlighedssange. Et nærmere lyt viser da også at textstumper som ”Cease to exist” og ”Rebirth movement” direkte henviser til galningens kult hvor alle skul dø for at blive genfødt som Jesus. Der var vist lige en lille smutter fra brødrene Wilsons side 😉 Her er den:

Beatles var også temmelig politiske

Beatles Blackbird handler ikke helt om en smuk solsort. Det var Paul der skrev denne sang, og han udtalte senere at det var en metafor der henviste til den amerikanske Civil Rights Movement og det der skete fx i Arkansas på den tid sangen blev skrevet. John Lennons Imagine er måske endnu mere skarp, da han ved flere lejligheder udtalte at sangen nærmest var et kommunistisk manifest pakket ind i sukker for at så mange som muligt kunne sluge det.

En hyldest til veteranerne

Born in the USABruce Springsteens megahit ”Born in the USA” er heller ikke en hyldest til landet på den anden side af pølen, som man umiddelbar skulle tro – den handler om den måde Vietnam-veteranerne blev behandlet på, men der er stadig mange der skråler med på sangen og tror at det er indbegrebet af den amerikanske drøm!

Mark Applebaum: The mad scientist of music

mark applebaumSom du nok har læst er ikke alle komponister og sangskrivere helt ”normale”.  Mark Applebaum forklarer her hvorledes han laver sin musik i en TED-talk.

Udgangspunktet er meget kontroversielt: Beethoven er kedelig! Hvor og hvordan forklarer han her og hvis du giver dig tid til at køre videoen igennem vil du , ud over et godt grin, få en dybere forståelse for hvad det er han mener. Mark laver sine egne instrumenter af hvad han nu kan finde i sit hjem – fx bruger han kun sin kam til at lave musik. Hvis du hænger på kan du også se hvordan han har tolket et s-tog kort fra Kbh til musikbrug. Mark er meget inspirerende og provokerende omkring opfattelsen af hvad musik er!

mark applebaum notation

Kommentarer

No Responses

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: