Trefarvet vinyl

Studiet 6 – fungerer det I praksis?

Big Sky Country

BSC Vinyl-FrontBig Sky Country (BSC) er et rockorkester baseret i miljøet omkring Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg. Philip Skovgaard og Martin Lau har gjort det vi andre snakker om: udgivet egen musik både på nettet og på vinyl. Det endda for ret få økonomiske midler tilsat en masse arbejde, entusiasme og en ret minimal samling af grej.

Philip går p.t. på linjen for Elektronisk musik og lydkunst, men Martin Lau har en Kandidatgrad indenfor Rytmisk Guitar fra samme sted. BSC er Philips projekt. Martin har i eget navn udgivet pæn række musik.

Philip Skovgaard og BSC på pladeforretningsturné i Odense

Philip Skovgaard og BSC på pladeforretningsturné i Odense

10 fingers

Musikken er udgivet på 10 fingers, der er et såkaldt uafhængigt pladeselskab. I dette tilfælde har det samme adresse som Philip, og det er da også derfra webstederne bliver drevet. Det er også stedet hvor de fysiske medier, som fx vinylen, bliver pakket og sendt fra det lokale posthus. Det er selvfølgelig nemmere med streaming og online salg af digitale udgaver, men når det nu er blevet aktuelt med vinyl skal de pakkes og sendes.

Fra idé til sang

Philip Skovgaard

Philip Skovgaard

Der kan være lang vej, men det er ikke så svært som det lyder. Hvis Philip fx får en idé når han sidder i toget, så er det bare frem med telefonen og optage et memo. Det kan godt være det lyder lidt mumlende når det er indspillet i en kupé, men mellem alle ”skitserne” er der altid et godt udgangspunkt der kan arbejdes videre på.  I dette tilfælde er det guitaren der skrives på – først melodi og omkvæd og derefter arrangement og tekst.

Den første indspilning

Philip laver først et indledende clicktrack med sang og guitar, der kan bruges som grundlag for det næste, der er indspilning af trommerne. Trommerne er ofte det sværeste at få i kassen, men ikke desto mindre noget af det vigtigste at få klar i starten, da det betyder meget for det endelige resultat. Trommerne skal simpelthen lægges rigtigt for at få resten af musikken til at hænge sammen, når der herefter kommer bas og en del guitar på.

Det at indspille trommer kan være ret tidskrævende, kan fx kræve 12 mikrofoner for at komme til at lyde rigtigt, og det er da også sket at de senere skal spilles om. Men hvis det rigtige trommespor er på plads fra starten er der et rigtig godt udgangspunkt for den videre indspilning. Det er typisk er bassen der skal ligge rigtigt sammen med trommerne.

Musikerne hentes ofte på konservatoriet hvor der er et bredt udvalg hvis man lige kan finde et sted at få noget i kassen – det handler om netværk.Martin 2

Grej og apps

impact-twin-perspPhilip indspiller i en ”gammel” Logic v 9 på en ældre MacBook fra den gang der var dvd-drev i computerne. Det sidste er dog udskiftet med en ekstra harddisk men den gamle Logic 9 nu er udskiftet med Logic X. Når trommerne er i kassen kan han klare sig med lidt, hvilket er et ældre TC-lydkort (Impact Twin) med ”kun” to gode mikrofonindgange. Desuden en Shure SM7b shure sm7bmikrofon, der er kendt for at levere god kvalitet i mange situationer og i det hele taget er en god grundmikrofon hvor man ikke går helt galt i byen.

Udstyret er transportabelt og kan bruges stort set hvor det ønskes og hvis der er brug for at bygge ovenpå kan lydkortet udvides optisk med flere indgange til fx flere mikrofoner. Det er en fordel at kunne møde musikerne hvor de er og bare stille op med minimalt kvalitetsgrej når der skak noget i kassen. Den sidste plade er da også indspillet på mange forskellige lokationer.

Mastering

”Dette er ikke noget man kan gøre selv”, når man som Philip har stået fra alt fra komposition til færdigt mix. Der skal nye ører til for at give den sidste finish. Så musikken er sendt videre til andre ører. De fleste numre er masteret af Benny Bondegaard mens et par stykker har været forbi Ben Delany på New Zealand.

Det ganske lille pladeselskab

Danske Uafhængige Pladeselskaber

Danske Uafhængige Pladeselskaber

10 Fingers er navnet på det Esbjerg-baserede pladeselskab. Der er flere veje til at få finansieret en udgivelse – ud over egen lomme, eller at røve banken. Crowdfunding er populært og BSC har da også tidligere skaffet over 5kkr på Boomerang.dk. Hvis man nu vælger at udgive på vinyl kræver det lidt mere kapital. I produktion koster det omkring 20.000 dkkr hvis man have lavet 300 ex i tre farver og 180,- gr vinyl- Hvis man ikke på forhånd er topsælger kan det hurtigt blive udgifter i stedet for indtægter. 10 fingers er også med i Danske Uafhængige Pladeselskaber http://www.dup.nu/ hvor du kan læse mere om den store mængde af initiativer i det danske.

Pladen går som rent smør

Nu har Philip gjort en del opmærksom på BSC’s Movements på de sociale medier, så der har været en del ture på posthuset med en masse flade pakker. Salget går godt og hvem ved om der ikke snart skal laves et andet oplag. Der er ikke ofret det store på markedsføring, faktisk ingenting, men alligevel er det muligt at sælge via mund-til-mund og Facebook. Det næste bliver så at få musikken tydeligere ud på alle streamingtjenesterne, selv om det ikke er der man bliver millionær. Det er minimalt hvad der kommer via den kanal hvis man ikke hører til de helt store stjerner.

Martin og Philips vej til musikken

Martin Lau

Martin Lau

Begge unge mænd er guitarister. Martin ”fik lov” tid at bruge tid hjemme til daglig øvning i stedet for at komme på gymnasiet. Vejen gik via Musikalsk Grundkursus i Holstebro til konservatoriet i Esbjerg hvor han også færdiggjorde sin uddannelse som guitarist. Ud over at undervise på diverse musikskoler deltager han i diverse lejlighedsprojekter plus sit eget som du kan læse og høre meget mere om på http://martinlau.dk/

Philip har nogenlunde samme historie. Han kommer fra et hjem med klaver, har fået guitarundervisning i mange år og er, sjovt nok, end på linjen for Elektronisk musik og lydkunst, selv om hans egen musik er, for nu at sige det mildt er temmelig akustisk.

Hvis du vil høre mere eller købe

Du kan høre og se mere om BSC her http://www.bigskycountry.dk/ og købe deres seneste trefarvede vinyl på stedet.

 

Kommentarer

No Responses

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: