Mastering – hvorfor nu det?

Mastering – hvorfor nu det?

audio-mixing-servicesSkal din musik deles med andre, er det vigtigt at den lyder rigtigt på alt, lige fra et super hi-fi anlæg til en lille bitte dåsehøjttaler. Man kan næsten regne ud at det kan være svært at få musik til at lyde godt på ”alting”, så det at lave en god master er ikke det letteste i lydverdenen.
Da jeg lavede lokalradio blev alt hvad der kom ud i æteren sendt gennem den samme store kværn; dynamikken blev begrænset så der kunne skrues godt op for niveauet. Typisk skulle alt kunne høres i en bilradio der kører på et værksted – lidt af det samme der er lavet på reklamer i fjernsynet – de lyder ofte meget kraftigere end den udsendelse de er proppet ind i. Når det kommer til cd’er, lp-plader og streamingtjenester er billedet meget mere broget. iTunes har fx reklameret med at musikken er forberedt til netop denne tjeneste. Det betyder ikke at det nødvendigvis er en højere kvalitet du får, men hvis du lytter til musikken via de hovedtelefoner der fulgte med din telefon, får du her en bedre oplevelse end hvis der ikke var pillet ved musikken. Selv de tjenester der reklamerer med ”ukomprimeret” musik har pillet ved lyden. Hvis du lytter til Tidal er der her en lidt federe bas end hvad du oplever i forhold til andre medier – de har gjort noget ved lyden.

Hvad lyder så bedst?

north-korea-south-korea-loudspeakersJa – det er rigtigt! Intet svar herfra, for det kommer an på en masse ting. Men hvis du er kommet så langt med dit mix at det kan anses for at være færdigt arbejde, er det tid for mastering. Hvis du selv har lavet dit mix er det en rigtig god idé at få andre ører på din masteringproces, altså få en anden person til at lave den sidste finish.

Det der typisk gøres er at tilpasse tonebalancen, ændre på stereoperspektivet og bredden, komprimere dele af musikken og måske tilføre rumklang etc. Da musikken gerne skal lyde godt både på nogle små ørepropper og nogle rigtig gode stereoanlæg er det ikke nødvendig vis en proces for begyndere.

Remastering

steve wilsonDu har måske hørt om udgivelser der er blevet ”remastered”. Noget af den musik med dette prædikat er selvfølgelig lavet for at få os til at købe endnu en udgave af musikken. Fx er meget af Beatles musik udgivet i mange forskellige udgaver hen over årene. Den sidste store Beatles-box var en remastered version i mono. En af de helt store personligheder der arbejder med ældre musik i nye udgaver er Steve Wilson, der er kendt for sine XTC, Jethro Tull og Yes udgaver. Jeg har hørt en del af dem, og det er lykkedes at få et mere detaljeret og mindre ”hidsigt” lydbillede på mange af udgivelserne.

Kan man lave mastering på en iPad?

ik-lurssen-mastering-console-970-80Ja det kan man sagtens. Der findes en de velegnede apps til dette formål og endda i rigtig god kvalitet. En mulighed er at anskaffe Lurssen Mastering Console fra IK Multimedia, der findes til flere forskellige platforme. Da det ikke er hver dag man laver mastering projekter – tiden går mere med indspilning og mixning – er det rigtig smart at man kan ik-multimedia-lurssen-mastering-console-4aktivere app’en i en begrænset periode og så køre løs med sit projekt der. Fx kan du købe fuld funktionalitet i en uge for omkring 10€. Hvis du bare skal lege lidt og se om det er noget for dig kan du køre gratis, men vil blive afbrudt af støj indimellem. Lurssen kan måske være smart for dig hvis du ikke er nogen ørn ud i Mastering, da der findes en masse presets der er tilpasset forskellige musikgenrer. Lurssens kan også købes til din computer og som plug-in til flere af de kendte musikproduktionsværktøjer. Er du blevet nysgerrig kan du se denne video selv om den både er lang og langhåret.

imusic masteringDer findes en masse andre værktøjer som du kan gå på jagt efter. Hvis det skal være enkelt og billigt kan du overveje at bruge iMusic Albums Audio Mastering til iPad der koster omkring 100,- dkr. Den indeholder en parametrisk EQ, en multibånds kompressor, diverse værktøjer til at farve din lyd incl stereobilledet og loudness kontrol. Ikke tosset for så billig en app, der måske kan være begyndelse til at arbejde videre med noget større senere.

Lær mere

FL tipsDer findes en del resurser på nettet. At følge dem kan tage en del af din tid, så er du advaret, men hvis du starter med de steder der giver enkle gode råd, er du kommet godt i gang. Mange af stederne er app afhængige, men det gør ikke så meget da principperne er stort set de samme. Ask Audio har en lang række artikler der er mere eller mindre nemme at forstå, men her har du otte gode tips til hvordan man kan lave mastering i FL-Studio. Den gennemgang der er her har også de principper du kan bruge i de andre platforme, så det er bare om at komme i gang med at lave dit eget færdige stykke musik.

arp journalHvis du er til endnu mere der her på ArpJournal en lang artikel omkring det at remastere gamle indspilninger for at give dem nyt liv, hvor bland andet Steve Wilson er inkluderet.

Kommentarer

No Responses

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: