Inspiration i musikken

Webwalkeren ser på inspiration i musikken

Plagiat eller inspiration?

Det er et rigtig godt spørgsmål. Jeg så for nyligt en opførelse af Puccinis opera Madame Butterfly, der godt nok skal forestille at foregå i Japan, men med amerikansk islæt – så flere steder er der små citater indbygget fra ”Star Sprangled Banner”. I dette tilfælde er det vist under det man kan kalde citatretten, så det er kun en original eller pudsig del af operaen.

The Byrds, Move og Bach

byrds 1966Inden for popmusikken er det meget almindeligt at citere klassisk musik. The Byrds har på deres ”She don’t Care About Time” fra 1966 et langt stykke af Bach’s ”Jesu Bleibet meine freude”. Du kan lytte til nummeret her. For øvrigt var det b-side til singlen ”Turn Turn” skrevet af Pete Seeger der har hentet teksten fra højsangen – senere fordansket af Mikael P fra Klondyke og indspillet sammen med Allan Olsen. Bach’s musik kan du også finde på et gammelt Move nummer ”Cherry Blossom Clinic revisited” hvor de ud over Bach også bruger løs af Tchaikovsky. Nummeret varer over 7-minutter, så hvis du vil finde alle citaterne skal du bruge lidt tid. Selve musikken peger fremad mod det senere ELO, men lyt selv her:

Beach BoysByrds var ikke de eneste amerikanere der lyttede til Bach. Der er temmelig meget Beach Boys musik der flyder rundt på nettet, noget mere interessant end andet. ”Lady Linda” er et af deres meget poppede numre, godt arrangeret, med flot vokalarbejde, men musikken er kun interessant grundet et lille citat der starter og slutter hele sangen:

Måske også Procol Harum lod sig inspirere meget af Bach i ”Whiter Shade of Pale”. Det er Air fra den 3’de orkestersuite jeg her tænker på – den ligger ikke 100% tæt på men der er ikke langt.

Beethoven er heller ikke gået fri

Beethoven og rap? Hvorfor ikke – det er i hver fald det NasNas gør her i nummeret ”I Can” – Og Nas har gjort det let for sig selv: Lidt tyndt
klaver med ”Für Elise” med rytmeboks og børnekor. Så er den ged barberet. Hvis kreativiteten nu havde været lidt større kunne det måske have været lidt spændende, men det er ikke og på den måde bliver det fladt og næsten lige så slemt som X-faxtor. Jeg er dog sikker på at hans mor syns han synger godt, selv om han stort set slet ikke synger på nummeret.

Barclay James Harvest og Beatles

bJH titlesBarclay James Harvest – ja det var der et band der hed – var sådan en lidt blødere udgave af Moody Blues. De brugte 12-strengede guitarer, synth-lyde man ikke skar sig
på og lavede musik i et tempo der ikke gav hjertekvababbelse. BJH har lavet det ultimative Beatles citat i sangen ”Titles”. Teksten består udelukkende af Beatles titler (!!), så der kan meget let gå sport i at få dem alle på plads. Laver du af og til pop-quiz kan dette nummer være et glimrende udgangspunkt for en hel afdeling.

 

Sting kan også

StingEt af skolelæreren Gordon Matthew Thomas Sumner med kunstnernavnet Stings mere kendte numre er Russians – et af hans rigtig gode opus, specielt hvis man er til Sting. Gennemarbejdet, pompøst og meget melodisk. Sting er dog blevet meget kraftigt inspireret en russer, nemlig romancen fra Prokofief’s Løjtnant Kije. Stings inspiration er absolut ikke tilfældig, og i dette tilfælde kan man godt kalde det kreativt genbrug af andres kvalitetsmusik. Her er Stings udgave https://goo.gl/Duiyde og her er den originale https://goo.gl/F1iaes. Så kan du selv dømme om der er en af udgaverne der er bedst.

Take That Verdi

take thatAt lade sig ”inspirere” af en dødsmesse er måske lidt ude på overdrevet, og at lade sig inspirere af Verdis er svært at fatte. Tuba Mirum har stået fadder til Take That’s ”Never Forget” For at det ikke skal blive alt for svært for poplytteren, er der dog skåret og komprimeret en del i Verdis musik, så Boy-bandet kan komme i gang med pop hammeren. Deres intro, der ikke blev helt så lang kan du høre her https://goo.gl/x6VfK1 mens du kan sammenligne med en af de mange Verdi-udgaver her – vurdér selv.

Og nu til noget helt andet – unge kunstnere

albert-booty-popJeg ved ikke hvem der har opdraget Albert Booty Pop, eller nærmere undladt at opdrage ham, men den video der er lavet med ham er stemplet som upassende på YouTube. Albert, der er hele 6 år gammel, optræder med flere letpåklædte unge damer og har en meget speciel vandpistol der bruges så man ikke er i tvivl om hvad der menes. Drengen er sikkert meget sød i det daglige, og han er endda begyndt at spille klaver da han var 4 – men Mozart bliver han nok aldrig. Nu er du advaret – og så ikke et ondt om Britney Spears der var 16 da hun indspillede ”Baby one more Time” – Men den slår Albert med flere længder.

Kommentarer

No Responses

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: