Print et instrument

Webwalkeren kigger ind i en ikke så fjern fremtid

3Dvarius – print en violin3d varius

3d varius… enhvadforhvadfornoget print et instrumeny? 3D print er her. Teknikken udvikler sig med rasende fart og flere og flere muligheder dukker op. Flyfabrikkerne behøver ikke mere så store reservedelslagre, da de dele der skal udskiftes kan printes når der er brug for dem, eller det knæ du har der ikke lige er så godt: det bliver blot printet og sat ind og du er gående igen. I en ikke så fjern fremtid er det muligt at udskrive medicin. Det er selvfølgelig smart for den almindelige dansker, men i et globalt perspektiv kan denne teknologi få store konsekvenser for det der hedder den tredje verden; en printer, noget solstrøm og du kan lave nødvendig medicin i den fjerneste egn af kloden. Om det kommer til at ske er meget op til de store medicinalfirmaer, der nok skal klamre sig til de patenter de har. Teknologien kan selvfølgelig også bruges til at printe våben, men hvilke konsekvenser det kan få for verdensfreden er indtil videre et åbent spørgsmål. Og hvad har det så med musik at gøre?

Forestil dig at du ”mangler” et instrument som du bare skal have? I dag skal du i en musikforretning eller bestille det fysisk og så få det sendt med fodposten – som vi ”altid” har gjort. Det behøves ikke mere. Du kan selvfølgelig blot få delene til dit instrument printet i din dagligstue eller nede i byen hos en specialist og så ellers selv bestemme de materialer og de farver du foretrækker. Wired har en artikel om Laurent Bernadac her, der arbejder med sin egen version af en Stradivarius. Det er selvfølgelig ikke så ligetil som det umiddelbart lyder, men det at det er muligt giver masser af rum for ny udvikling.

Herunder kan du se en video hvor Joanna Wronko spiller, dels på en 3D printet violin og dels en god gammeldags håndbygget af slagsen. Lydkvaliteten er ikke fremragende, men det er interessant at høre det efterfølgende interview. Den er ikke i mål endnu, men det er stærkt på vej.

Og nu til noget helt andet

untold DylanBob Dylan er elsket og hadet, men aldrig ligegyldig. Hans indflydelse på musikverdenen har været enorm siden han kom frem i starten af tresserne. Nu er han over 70, men turnerer stadigvæk intensivt. Lige meget om man kan lide hans egne albums eller ej, er han en stor stor kunstner der hele tiden bliver tolket af mange andre. Historierne er talrige om den gamle mester og fortolkningerne er talrige. Wikipediaen har her en liste over andres Dylan fortolkninger. Den er overhovedet ikke komplet, men alligevel interessant læsning. Fx har Bob lavet sin egen tolkning af en tolkning af sit eget nummer; Jimi Hendrix’ udgave af ”All Along the Watchtower”.

Mængden af tolkninger af Bob Dylans tekster er også overvældende. Måske en af grundene til at han bliver nævnt i forbindelse med diverse litteraturpriser ikke er helt tilfældig. På ”Untold Dylan” http://bob-dylan.org.uk/ har Tony Attwood skrevet en lang række tolkninger af Dylans tidlige sange, og du kan bruge timer på at gennemlæse siden. Tony Attwood’s side bliver løbede opdateret – så hvis du vil i dybden med Dylan, er der her et godt udgangspunkt. I skrivende stund er der skrevet om mere end 200 sange.

bob dylan egenDu kan selvfølgelig også besøge https://www.bobdylan.com hvor der, udover koncertdatoer og salg af diverse ting, også er mere dybtgående artikler. Du kan også finde hans setlists på alle de koncerter han spiller og har spillet, fx hvis du hørte ham med croonersangene i Falkonersalen i år. Hvis du vi have idéer til flere Dylan-ting du kan følge kan du med fordel besøge http://www.expectingrain.com/ hvor der med ujævne mellemrum dukker nyheder op om den aldrende herre.

Hvis du er til det meget mærkelige, har den gamle selv lavet tolkninger af andres sange. Masters of War er en direkte kopi af den gamle engelske folkesang Nottamun Town, me mere interessant er måske denne udgave af Vincent Black Lightning 1952 http://goo.gl/Qs6r5D der er en Richard Thompson klassiker omhandlende en motorcykel 😉

Og lidt Beatles – eller er det?

rutlesRutles er ikke helt ukendte. De har bl.a. George Harrison og Monty Python på deres liste. Men alt i alt er det en ret intelligent parafrase over Beatles og deres karriere vi her har med at gøre. Sjovt nok er deres karriere tæt forbundet med Beatles´ og de har sørme også spillet alle de samme steder. Rutles har medlemmer der har været med i Beach Boys og Eric Idle fra Minty Python. Deres første film der hedder ”All you need is Cash” er tudsegammel, men kan være temmelig morsom for kendere af Beatles. Ud over the Rutles medvirker George Harrison, Mick Jagger og Paul Simon i filmen. The Rutles http://www.rutles.org/ og hele filmen er her nedenfro. Hjemmesiden er ikke opdateret i flere år, men den er stadigvæk ret morsom.

Kommentarer

No Responses

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: