Et pladestudie til computeren

Et pladestudie til computeren

Logic Pro XDe to store

Helt tilbage til dengang en musikcomputer hed ”Atari” har de mest gængse programmer heddet Cubase og Logic (oprindeligt kaldet Notator). De er blevet udviklet, porteret og i det hele taget flyttet rundt rundt fra den ene platform til den anden. Atarien var ret smart den gang for 30 år siden, da den havde indbygget MIDI-interface og et grafisk interface der stadig minder om det der er på moderne computere. I dag er det hele porteret til Mac og windows plus diverse plader. Det er dog ikke den store offentlige hemmelighed at det er Mac-platformen der er den førende hvis det er musik du arbejder med og skal have et pladestudie til computeren. Begge disse, og en masse andre, er stærke på hvert deres felt og du skal opgøre dine behov hvis det er noget specifikt du går efter, som fx nodeskrivning. Normalt kan alle programmer mere end rigeligt af det du har brug for, så overvej om du ikke ”bare” skal starte med GarageBand, der sandsynligvis kan en del mere end forventet. Hvis du ikke allerede har GarageBand skal du slippe 40,- kr og set i forhold til de 1500,- Logic koster, er det en sjatskilling. Cubase har en mindre gennemskuelig prissætning, men jeg er sikker på at Heine der ejer Indigo2 kan hjælpe med at finde frem til det du har brug for. Lige nu kan du købe en Cubase Elements incl externt lydkort og en god mikrofon til et par tusinde. Cubase kører også på Windows platformen.

Ind og ud – kilden er vigtig

SE xe1 micDet nytter ikke noget at have det bedste software og den største computer hvis det er kommer ind i den ikke er godt nok. Lydkort og mikrofoner er i dag så billige at det nok ikke er her det kan betale sig at spare. En rimelig god kondensatormikrofon kan i dag købes for en tusindkroneseddel så du kan optage både instrumenter og vokal – så meden indsats på et par stykker inklusive pop-filter og stativ er du med en investering på 3000,- kr godt i gang. Hertil kommer et lydkort med et par gode mikrofonindgange for at du er kørende. Men 5000,- kr er realistisk. Du får sikkert også brug for at slutte flere hovedtelefoner til på en gang, så læg lige en hovedtelefonforforstærker i kurven. De koster få hundrede kroner. Nogle hovedtelefoner der lyder ordentligt og er til at holde ud at have på er essentielle, men du har sikkert nogle i forvejen. Overvej at købe andre end dem de har i Tigerbutikken.

Steinberg ur44

En god monitor

m-audio monitorsJa du læser rigtigt. Det er ikke sikkert at dit stereoanlæg er det bedste at lytte til når du skal indspille og mixe. Typisk bruger man en lille monitorhøjttaler, der er lavet til nærfeltslytning – normalt en højttaler på hver side af computerskærmen. Det en monitor er ”god til”, er at afsløre de elementer du har indspillet og præsentere din lyd uden omsvøb. Du får måske ikke lige en kælderdyb bas, men fx stemmer og guitar ryger lige igennem så du kan justere lyden så den passer til det lydbillede du ønsker. Et monitorsæt behøver ikke koste en herregård og du kommer godt i gang for et par tusind kroner.

Et keyboard

m-audio keyboardDer er masser af muligheder her. Hvis du ikke er nogen ørn på tangenter kan du sagtens klare dig med et lille USB-keyboard af slagsen. Priserne starter omkring de 500,- kr og stiger med antallet og kvaliteten af tangenter. Hvis du også er til iPad, så bør du sikre dig at du også kan bruge det der. Man kan komme ret langt med en lille stav med 2 oktaver!

Gratis alternativer

ardour sequencerJo, der er en del gratis alternativer hvis du vil ofre krudt på at sætte dig ind i ny software. Inden for Linuxafdelingen udvikles der hele tiden på forskellige sequencere der koster gratis. På Wikipedia er der her en lang oversigt hvad du kan finde på markedet lige nu  med en oversigt over hvilke licenser der hører til hvad. Er du klar til at bruge tid kan du starte med at hente Ardour der kører på Linux og Mac. Skal det også være til Windows kan du overveje LMMS der kører på stort set alt

Anbefalinger

Det er musikken er det vigtigste – det at skabe musik! Typisk er det farligt at ende i en blindgyde der hedder teknik for teknikkens skyld og anskaffe en masse software der kan tyve gange mere end man nogensinde får brug for. Så er du ny i junglen bør du overveje en ”lightudgave” af fx Cubase som du får smidt i nakken ved køb af et ekstern lydkort. Det at indspille på en maskine kan være ret svært, så du kan overveje at bruge det du allerede har til at begynde med. Band-in-a-Box er ikke så tosset inde under skallen og kan være lynhurtig ti at afprøve idéer. Så kan du altid investere i Logic og bruge tid på at finpudse dine indspilninger der. Et lydkort, et par gode mikrofoner og et monitorsæt er nok det sted jeg ville lægge mine penge i starten, forudsat at jeg har en computer.

Kommentarer

No Responses

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: