Et pladestudio til iPad

Du kan godt tage IOS alvorligt

Et pladestudio til iPad

Tiden er ovre hvor en iPad udelukkende var legetøj. Bevares, det er den stadig, da det er en del af charmen ved det lille format, men når vi snakker musikproduktion er udviklingen inden for apps og tilslutningsmuligheder, gået stærkt de seneste to-tre år.

Audiobus og Inter-App Audio

Det at få apps, effekter og instrumenter til at ”spille” sammen har længe været muligt med Audiobus, der nu er nået til version 2. Grundlæggende er du her i stand til at sammensætte kæder af de instrumenter og effekter du bruger i din sequencer eller arbejdsstation. Du kan gemme disse via presets. Desuden er der bred understøttelse for dette.

audrioInter-App Audio, IAA, virker på en lidt anden måde. Her arbejdes med begrebet host og nodes. Du skal altså have en ”vært” hvortil du kan knytte fx effekter eller instrumenter. Udviklingen går hurtigt lige nu og selv Garageband er kompatibel med IAA. Om dette vil udfase Audiobus vides ikke – der er nok stører sandsynlighed for at de to systemer kommer til at leve side om side. Dog tror jeg at IAA vil blive fremherskende, da det er ret nemt at sidde med sin sequencer og have en masse mindre apps kørende i baggrunden. Du kan få en idé om hvilke apps der pt er IAA kompatible her. Hvis du er interesseret i et system der trådløst kan forbinde dine enheder med fuld båndbredde, er der også på dette sted et bud på dette.

Synthesizere skal vi have

iProphetDer er et rigtig stort udvalg af synts til IOS, så stort at det hurtigt kan blive ret overvældende. Det gode er, at du ikke får tømt bankbogen, selv med ret gode instrumenter.

Et godt startbud er Arturia iProphet som du kan købe for omkring 40,- kr. Den lyder fremragende og er kompatibel med alt hvad du kan finde på at slutte til den. Der er masser af presets der svarer til de der var med det originale udgangspunkt.

sunrizerEt andet godt bud er BeepStreets sunrizer der også er en genskabelse af (gamle) analoge lyde. Måske du kan genkende lyduniverset fra Blade Runner her? Jo det er dem! Til en pris på 80,- kr i din app-store er dette instrument et fund.

Begge disse bud er kompatible med IAA og ingen af dem er ret krævende, hvis det nu din iPad ikke er den allerseneste model. Ingen af instrumenter står tilbage fra de versioner du kan købe til ”rigtige” computere, så der er ingen grund til at holde sig tilbage.

Effekter skal der til

amplitubeIK ampliTube er til dig der skal have en guitar til at lyde af noget. IK multimedia er en ”gammel” producent af alt fra effekter til mikrofoner og interfaces. Effekterne er lavet ud fra hvordan rigtigt grej lyder og du får meget for den fyrstelige sum af 160,- kr. Vil du hve mere er der masser af ekstra køb når du er i gang. Der er ofte rabat og tilbud på IK’s ting så det kan godt betale sig at abonnere på deres mailingliste.

altispaceAltiSpace giver dig en højkvalitets rumklang til en pris du skal knibe dig i armen for at forstå. Endnu en gang er det en emulation af berømte enheder du her kan erhverve for en slik til din lille plade. Altispace koster 55,- kr. Når du er i gang med denne download bør du lige overveje hele deres mastering serie til 255,-, hvor du får AltiSpace plus tre andre professionelle apps i en pakke.

 

holderness-media-stereo-designeHolderness Media Stereo Designer laver hvad den hedder. Den kan generere det stereobillede du ønsker. Da app’en er IAA kompatibel, kan du bruge den inde fra den aps du nu arbejder fra. Til 39,-kr er der ikke meget at betænke sig over.

 

 

ivoxel_voxel_ipadVirsyn iVoxel er en vocoder med mange funktioner. Du kan bruge den umiddelbart som andre vocodere til at fintune sangoplevelsen, men der er andre funktioner hvor du fx kan sequence små stumper af sang – her kalder ”voxels”.

 

Interfaces

wejhttp://preorder.retronyms.com/Når den ellers kommer, skal jeg have mig en WEJ. Dette er et næsten universelt interface til din iPad, uanset model. I princippet er det en sort kasse der snakker sammen med IOS, lige meget om du har det gamle eller nye stik på din iPad. ”Fidusen” er at Apple har indbygget MIDI via BlueTooth. Trylleriet består så i at du kan kable dine enheder op på WEJ, der så sender dine MIDI-signaler videre via Bluetooth – kabler sparet – og da den desuden kan trække strøm vi USB er der også sparet kabler og stik her, hvis du bruger dimser som din iPad ikke kan trække. Lyden kan sendes videre via AirPlay, så du også her sparer kabler. Hvis du mangler strøm kan du desuden oplade via WEJ (der skal kabel til) mens din iPad ligger på det skridsikre underlag der beklæder boksen.

Wej er ikke til salg endnu, da der lige skulle penge hjem først via crowdfunding, men burde snart dukke op i Danmark. Den koster pt 125 USD, så med fragt, moms og told ender den nok på 12-1500 danske kroner.

Focusrite-ITrack-DockiTrack dock er et godt bud på en dock der kan købes i dag. Focusrite iTrack er en professionel dock til optagelse på iPad med 2 ind/ud inkl. 2 x Focusrite mikrofon preamps med phantom power. Det betyder at du kan få ordentlig mikrofonlyd ind, forudsat du har sådan nogle og ditto ordentlig lyd ud når du er færdig med din musik.

Med en USB-port til kompatible MIDI-instrumenter og controllere, leverer iTrack Dock alt man behøver for at kunne optage, monitorere og kontrollere musik på en iPad. iTrack Dock er Apple-kompatibel med Apple-certificeret “Made for iPad” status. Kan bruges sammen med iPad 4th Generation, iPad Air, iPad mini og iPad mini med Retina-skærm.

Prisen ligger på omkring 1.600,- dkr. Men vær opmærksom på at der findes flere pakketilbud med ekstra mikrofon etc til en god pris.

irig midiIrig midi er for den med en lille pengepung der kun har brug for MIDI. Den koster 650,- dkr og kan det den lover i en meget lille indpakning. Vær opmærksom på at du i dag kan køre MIDI over Bluetooth – eller endnu bedre vente på en WEJ.

Kommentarer

No Responses

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: