Musikkens udvikling

Eller var Elvis nu også den største?

Webwalkeren ser på historiens gang

Umm KulthumHistorien er meget forskellig alt efter hvem der skriver den og opfatter den. Er Volbeat virkelig det største danske liveorkester fordi de har spillet for 35.000 mennesker på en gang? Eller er Elvis den største i hele verden fordi han er mest savnet og var/er mest populær? Mit bud er at den allerstørste har været Umm Kulthum. Alene til hendes begravelse deltog 4 millioner mennesker. Eller som Virginia Danielson skrev i Harvard Magazine: ”Imagine a singer with the virtuosity of Joan Sutherland or Ella Fitzgerald, the public persona of Eleanor Roosevelt and the audience of Elvis and you have Umm Kulthum”. Læs mere om hendes historie her, eller lyt til lidt af hendes musik på YouTube med engelske undertekster

 

Historiens største hits

1000 yearsDet er lidt af en udfordring at skulle lave sådan en liste, for hvilke kriterier er det nu der gælder? Størst salg af enheder, størst indtjening eller måske bare størst kvalitet eller innovation? Hverken Stravinsky eller J.S. Bach var komponister med store folkelige gennembrud da de udgav deres epokegørende musik, men de er alligevel kandidater til mange historiske hitlister.
Det amerikanske tidsskrift Playboy spurgte lige efter årtusindskiftet en række kunstnere om deres bud på de seneste 1000 års bedste populærmusik. Artikelrækken blev aldrig til noget, men en af de kunstnere der tog udfordringen op var den Engelske guitarist og Richard Thompsonsangskriver, Richard Thompson, der lavede sin egen liste. Selv om artiklerne i bladet ikke blev til noget, brugte Richard Thompson sin liste til en indspilning og en længere turne hvor han optrådte med sine numre fra 1000 Years of Popular Music. Rækken af hits starter med med “Sumer Is Icumen In“, der nok nærmest er at sammenligne med vores egen ”Drømte mig en drøm”. Hele listen (der udviklede sig) kan ses her på Wikipedia. Den mest kendte tolkning er nok “Oops!… I Did It Again” der afleveres med glimt i øjet og oser af engelsk ironi.

Lister over de bedste

la weeklyDer er selvfølgelig altid masser af lister. En af de mere interessante er denne fra LA Weekly hvor William Hung er kåret som den største gennem alle tider med Beethoven og Beatles på de næste pladser. Man har dog glemt Umm Kulthum i denne sammenhæng, men det er de nok ligegæade med i den arabiske verden.

Sdanmarks bedste sangådan lidt mere skåret ud i pap gør de det på Famous People  hvor der også er en liste over berømte musikere. Det er lidt sørgeligt at det stadig mest er den anglofile verden der er nævt her, så forvent ikke at finde hverken Gustav Winckler eller Hansi Hinterseer.

Den liste jeg bedst kan lide er P2’s liste over de bedste danske sange – det er ikke den med Kim Larsen, men derimod med ”I Danmark er jeg født” som absolut topscorer. Denne sang burde være nationalsang i vores lille land. Hele listen, hvor der også er en del nulevende kunstnere repræsenteret, kan hentes her som pdf

Andre resurser

musikhistorisk museumMåske du skulle unde dig selv en tur på musikmuseet der ligger i en større by i Østdanmark. Der er nye lokaler fra 2014 og kan være godt at besøge på fx en regnvejrsdag. Følg med på hjemmesiden og se hvad der er af tilbud til undervisning til stort set alle klassetrin. Og entréen er betalt via skattebilletten, da museet er en del af nationalmuseet.

musikhistorie preziMangler du et hurtigt overblik over den rytmiske musiks historie har Dennis Mikkelsen delt en Prezi om dette emne 

Den er lang, og et par af videoerne er ikke mere tilgængelige, men der er stadig godt at bruge direkte. Dennis har også delt (på samme sted) en Prezi om Teknoens historie som du også kan se på. Alle hans præsentationer er til offentlig brug og må genbruges – sådan deler man!

Steppeulvene

Stig MøllerDet er næppe gået de fleste forbi at der er lavet en dansk film om Steppeulvene. Der er da også flere hjemmesider om bandet. På http://www.steppeulvene.com/ kan du også se om din gamle vinylplade med orkesteret kan være penge værd – der er nemlig rigtig mange udgivelser af den og nogle er ret sjældne. Et lidt større overblik over hvad der skete den gang sidst i 60’erne kan du få her http://www.1960erne.dk/ på dette velgennemarbejdede sted.

Det sjoveste er dog at høre et forsøg på en snak med Stig Møller på Radio24syv fra den 19-2-2015 – spol frem til omkring 40 minutter. Stig Møller er ret ustyrlig og måske det ikke kun er rundstykker han har fået til morgenmad.

 

Kommentarer

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: