Minimalminimalistisk

Musikproduktion i lillebitte skala og høj teknisk kvalitet, eller kan småt være godt?

StudioDet kan det faktisk godt være, så lidt mindre end det på billedet kan være i orden. Jeg har tidligere skrevet om hvordan det er muligt at få lyd i høj kvalitet ud af en iPhone gennem den digitale udgang. Dette gælder også den anden vej – altså når du skal indspille. Den mikrofon der er i telefonerne er ok, men heller ikke mere. Hvis du skal optage fx et kor eller et akustisk ensemble skal der lidt mere til men ikke nødvendigvis det helt vilde.

De akustiske omgivelser

Artiklen kunne godt have haft et eller flere afsnit om hvordan dit nye studie skal indrettes, med alt fra akustik til konfiguration af elektronik. Her nøjes vi med at bruge skolens aula eller den lokale kirke. En vigtig faktor her, kan ud over de udøvende og udstyret, være tidspunktet for optagelsen, for det duer ikke med en kortoptagelse hvis der er larm med smækkende døre, forbikørende busser eller en livlig legeplads. Desuden skal lokalet selvfølgelig passe til det du skal indspille. Et børnekor i et lyddødt rum er ikke nogen god idé, men det mere levende rum du vælger skal også være sådan at de enkelte kormedlemmer kan høre de andre.

Er det noget mere rockagtigt du skal indspille kan sagen godt blive lid mere kompliceret, specielt hvis der er en ikke så erfaren rytmesektion til stede.

Røde micEn enkelt mikrofon kan være nok

Der skal en mikrofon til og en kan være nok. Mange moderne mikrofoner har indbygget digitalt interface, så de kan sluttes direkte til en USB-indgang eller lightning stikket på en iPhone. Det betyder helt enkelt at du kan komme uden om den flaskehals som en konventionel mikrofonindgang er og hermed opnå væsentlig højere kvalitet, eller mere enkelt: mere hul igennem. Røde laver fx en model NT-USB der kan sluttes direkte til din telefon – og vupti er du i gang med at lave optagelser i høj teknisk kvalitet. Hvis bordstativet ikke er nok, kan du sikkert finde et passende stativ til at skrue mikrofonen. Her er du i gang til lige over 1000,- kroner hvis telefonen, iPad’en eller computeren ikke medregnes.

irig micTil et par hundrede kroner mere har iRig lavet iRig Mic Studio, der er meget kompakt lille sag med endnu højere opløsning i den indbyggede konverter. Der er oveni indbygget udgang for hovetelefoner.

 

røde ixy micSkal det være stereo?

Det kan godt lade sig gøre. Du kender muligvis de små håndholdte optagere der ofte kan indspille i ganske glimrende kvalitet. Zoom er et af disse mærker. Deres mikrofoner kan også købes i ”løs vægt” hvis du fx har brug for et mindre stereosæt. Fx laver de IQ5 til omkring 800,- dkr der i en håndevendig laver din telefon om til en stereooptager. Kvaliteten er noget højere end du lige drømmer om til den pris og er rigeligt hvis du lige skal noget i kassen der kan tåle at komme ud igen over et godt anlæg. Røde laver en tilsvarende til lige over en tusindkroneseddel der lige føles og lyder en smule bedre. Sammen med et par gode lukkede hovedtelefoner og evt et stativ med holder til din telefon har du her et godt setup til akustisk musik der kan indspilles i 24/96 kvalitet.

zoom iq5

En app til indspilning

irig recorderDu kan selvfølgelig bruge den indbygge app der er i din telefon, der er fuldt ud rigeligt. Det er kvaliteten af det der kommer ind der er det vigtige. Har du brug for lidt mere end blot at indspille lyden, fx at tilføre effekter eller at komprimere, kan du starte med at prøve GarageBand, som du sikkert allerede har på din dims. Den er sikkert ganske glimrende til det du har brug for. Du kan også se om der er noget andet du bedre kan arbejde med. Fx laver IK multimedia glimrende apps til dine mikrofoner, selv om de oprindeligt har fokuseret mere på guitartingene. Mikrofonindspilningsapp’en hedder iRig Recorder, og kan hentes gratis – Det du så skal betale for her er de effekter du skal bruge til at processere din optagelse. Alle disse, inklusive et eksportmodul koster 59,- kr og er alle pengene værd. Find den lige her.

Der er generelt ikke er nogen apps til IOS der tilnærmelsesvist tømmer din bankbeholdning, kan det anbefales at bruge lidt penge på at finde rette setup så du kan bruge mindst tid på teknikken og mest tid på musikken.

Kommentarer

No Responses

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: