Total digital – hvem bestemmer over musikken og skal den absolut lyde fladt?

Total digital – hvem bestemmer over musikken og skal den absolut lyde fladt?

Streamingtjenesterne og kunstnerne

Det ser ud til at udbredelsen af streamingtjenesterne, såsom Spotify, har betydet meget for mængden af såkaldt piratkopiering af musik. Det er også noget der kan måles på salget af disse tjenester, mens det stadig går nedad med cd-salget og op med vinylen.

Meningen med galskaben er at de der ejer musikken, komponister og kunstnere, skal have lidt returkommission for deres værker og for det arbejde de har lagt i – eller kort sagt: have noget at leve af. Det er desværre ikke helt gået som præsten prædiker, da den udbetaling som fx Spotify giver selv ret store kunstnere hverken er til at leve eller dø af. Lige er der en modreaktion i musikverdenen hvor mange musikere trækker deres værker fra flere af tjenesterne fordi de ikke vil kaste deres musik grams. Modsvaret er at de må tjene deres penge på koncerter og bruge streamingtjenesterne som promotionplatform.
carsten dahlDet må så betyde at de lidt ældre må se at finde gangstativerne frem og se at komme på landevejen igen – men det er jo ikke alle der er lige så friske som Bob Dylan. Jeg synes det både er synd og pinligt at høre både Jethro Tull og Crosby, Stills og Nash, der for længst har passeret sidste salgsdato for live-optræden. Men derfor kan man jo godt forsøge at leve af den musik der er udgivet.

Det er måske forståeligt at både Carsten Dahl og Vinnie Who er begyndt at sælge deres musik i Tigerbutikkerne for en 50’er pr CD/vinyl. Begge plader kan for øvrigt anbefales.

Pono

ponoplayerDer er ved at blive taget aktion og det er på flere fronter. Neil Young og en del andre kunstnere står bag tjenesten Pono der leverer såkaldt tabsfri musik til tjenestens egen afspiller. Her er det primært den tekniske kvalitet af musikken der er argumentet for at starte noget nyt. Pono leverer, til deres egen afspiller, musik i Flac format, svarende til en gammeldags cd og endnu højere, til deres egen Pono afspiller. Meget af musikken er desuden ”remasteret”, hvilket i dette tilfælde betyder at du får mere dynamiske udgaver hvor alt ikke er komprimeret til at lyde godt på en bilradio eller en dåsetransistor. Se mere på hjemmesiden her: Ponomusic

Tidal

TidalEn tjeneste der har grund i Wimp er Tidal. Tidal har været en del i medierne, da er ejet af en del kendte kunstnere der har opkøbt tjenesten fordi de vil have kontrol over deres egen musik, dels i forhold til indtjeningen og dels i forhold til den kvalitet musikken leveres i. De påstår at de sender 75% videre til kunstnerne og deres selskaber. Der er allerede 20 millioner numre i kataloget i Flac format, plus snart 100.000 musikvideoer i HD-kvalitet. Da det hele er Wimp-baseret, er lydkvalteten også den samme som på den tjeneste = rigtig god. Desuden er der masser af redaktionelt stof, apps til alle mulige platforme der hele tiden bliver opdateret og (snarlig) understøttelse af alt fra Sonos til Bluesound.

Kataloget ser rigtig lovende ud, også i forhold til det danske. Har du et godt anlæg og/eller nogle gode høretelefoner, er der stor forskel på det du får her i forhold til de komprimerede tjenester. Læs mere her og få evt en prøveperiode: Tidal

Endnu højere op i kvalitet

classiconlinehdDet myldrer endnu ikke med streamingtjenester der leverer højere kvalitet end CD. Hvis du ellers ikke har fået ødelagt hørelsen helt, kan det godt være en oplevelse at prøve noget der kan lyde endnu bedre uden at skulle gå over til de gode gamle vinylplader.
Naxos er begyndt at levere en tjeneste på Classicsonlinehd hvor der både er mulighed for at abonnere på streaming af hele bagkataloget og download mod betaling. En stor del af det leveres i såkaldt HD-kvalitet, og hvis optagelsen (og musikken) ellers er god er det muligt at hente oplevelser her.

Lytning på farten?

sony-phonesApple understøtter ikke direkte hd-lyd på deres telefoner. Man kan lægge sine cd’er over i såkaldt ukomprimeret cd-kvalitet og lytte via den almindelige hovedtelefonudgang, der nok kan betegnes som ”rimelig”, men heller ikke mere. Det er dog muligt at få det bedre, med en lille investering og et par små tricks.

iPhone 5 og 6 har en Lightning digital udgang, der kan bruges til formålet. Først skal du have en afspiller der kan klare HD-formaterne. Her er der fx FLAC-player (den er der tidligere skrevet om) og Onkyos HF player, der endda kan afspille de nyere DSD formater. Disse afspillere kan sende musikken til Lightningudgangen hvis du har noget at sætte deri – altså hovedtelefoner med digitalindgang –plus indbygget konverter. Her har Philips lavet ML2 til lidt over 2.000,- kroner. Dem har jeg ikke hørt endnu, da de ikke er kommet til Danmark endnu, men Sonys MDR-1ADAC der kan findes til under 2.000,- giver en glimrende lytteoplevelse der absolut er investeringen værd. Det eneste minus der er, er at den skal lades op med jævne mellemrum, da den indbyggede konverter skal fodres med strøm. Sammen med Onkyo afspilleren går du ikke helt galt i byen hvis det er ren, dynamisk lyd du er ude efter.

Og til sidst lidt om flad musik

weezerWeezer er et band der laver melodisk power rock. De har genoplivet sig selv med deres seneste værk ”Everything Will Be Allright in the End”. Glimrende musik der er til at blive glad af. Prøvelyttet på Spotify: en flad fornemmelse af musik der er ikke kun komprimeret i filformatet, men også i dynamikken. Der må være mere at hente. Så 150,- kr til en vinyl blev investeret. Der er ikke meget forskel her, så fornøjelsen består kun i at nyde coveret og at vende skiven 😉 Så på den igen. Over til HDtracks og købe den i 96/24 udgave! Og så skete det. Musikken bliver lukket op. Jeg garanterer for at det er en helt anden master der er brugt her – meget mere dynamik og bedre opløsning. Hvorfor man har valgt at mase vinyludgaven sammen forstår jeg ikke helt, men det må være en ommer. En anden ting er så oveni, at man skal bruge et par Ninjatricks for at få lov til at handle på den amerikanske HDtracks. Weezer kan ikke købes på deres europæiske websteder. Efter et kort lyt fem minutter i deadline kan jeg også konstatere at Tidal har den dynamiske udgave.

Kommentarer

No Responses

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: