Forbudt musik – vi tager gerne chancen

Forbudt musik

Vi har, i verdenshistorien, utroligt mange eksempler på musik der er forbudt af politiske, religiøse og andre årsager. Det er sket inden for alle genrer, alle medier og alle lande. Selv i Danmark kan vi ikke sige os fri selvom der er andre steder i verden hvor problemet er meget større og kan sidestilles med de problemer der er med den generelle ytringsfrihed.

Historiens vingesus

Forbudt musikDet er ikke kun i dag man forfølger eller ligefrem dræber mennesker der skaber musik. På Wikipedia er der en liste over de tyske komponister der ikke faldt i god smag under det såkaldte tredje rige – og det er ret uhyggelig læsning man her bliver udsat for. Det kan næsten måle sig med nutiden.

Vores egen lille andedam

Vi kan ikke selv sige os fri i det lille Danmark. Der har alle tider været diskussioner om hvad der er politisk korrekt. For mange år siden var der diskussion om jazzmusik var skadeligt og det var et ret hot emne allerede i 1920’erne. Læs fx denne artikel på Jazzdanmark om emnet, der er krydret med lydklip. Og når du nu er i gang, kan du finde en masse om en af de største, Svend Asmussen der bare har bidraget med så meget til den danske nationalkultur og egentlig vil det være næsten det samme hvis man spørger en svensker.

Den seneste censur (ud over selvcensur) vi har haft i Danmark er Trilles ”Øjet” og Cæsars (Bjarne Rasmussen) ”Frøken Jensen”, der ikke måtte spilles i DR, men den tid er ovre nu.

Over dammen

Forbudt musikDer har været mange tiltag på at begrænse udbredelsen af musik. Det er ikke kun diktaturer og lignende systemer der har dyrket denne lyst. I USA har man været særdeles aktiv over for specielle musikgenrer og det udtryk de giver. Fx har rockmusik været forbudt i Californien – og det var ikke blot Elvis’ underliv man ikke kunne tåle, men musikken som et hele. Heldigvis fandt man ret hurtigt ud af at det var et ”no go” på linje med at forbyde folk at trække vejret.

Over nordsøen

Forbudt musikForbudt musikDet er ikke kun USA der har problemer med ytringsfriheden. Der var store problemer med Paul McCartneys ” Give Ireland Back To The Irish” i UK, da det ikke lige var det man mente i de officielle kanaler og der altid været problemer i krigstider med ”Give Peace a chance” da det kunne give problemer med at fortsætte diverse krige, som vi i Danmark i dag deltager i. Her er en liste over 30 sange som BBC ikke ville spille og som du kan se, er også Beatles med i klubben.

Se BBC’s egen liste over mange værker her.

Muslimer pas på!

Forbudt musikHvis du er muslim eller sympatisør skal du passe meget på når du åbner en radio. Du kan finde anvisninger og anbefalinger på hvorledes du skal agere på denne side fra unge muslimer. Det er virkelig godt at kunne føle sig tryg ved at få andre til t rådgive sig. Hvis der skulle opstå problemer er der mange muligheder for at købe høreværn og ørepropper fx her http://www.orepropper-shop.dk/. De kan så også bruges i andre sammenhænge hvor der er diskussioner der er ukorrekte ifølge ”sandheden”. Det er virkelig dejligt at andre kan tage vare om hvad man må 😉

Eller direkte citeret fra siden ” Vi vil takke vore højtærede lærde, der har hjulpet os igennem forståelsen for den rette sti til Guds tilfredsstillelse, og vi nærer håb om, at denne hjemmeside vil være en hjælp for de, der stræber efter at tillære sig og tilnærme sig sandheden

Dokumentation

Forbudt musikPå hjemmesiden http://artsfreedom.org/ kommer der løbende historier om undertrykkelse af al kunst. Det er ikke særlig opløftende læsning at der evindeligt er problemer med ytringsfriheden i hele verden. Danmark er muligvis et smørhul lige nu, men grundet internationaliseringen er kunst uden grænser so man også har oplevet det med visse former for karikaturtegninger. Det er dog også sådan at man kan komme i fængsel i mange lande hvis man dyrker eller udfører bestemte genrer af musik.

Musik uden grænser

Og man kan bare se at musik betyder noget overalt. Det gælder de fjerneste udkanter af planeten og endda helt op i rummet hvor der for et par år siden var en mindre ”hit” med en astronaut der havde lavet Bowies ”Space Oddity” i sin fritid og lagt den på YouTube http://youtu.be/KaOC9danxNo.

Forbudt musikSelv i NordKorea dyrker man musik og den kære leder har da flere gange vist sig offentligt med musik instrumenter. Om han også er udførende vides ikke. Her er en samling billeder fra The Telegraph.

Kommentarer

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: