Få en finger med i spillet – skriv din egen sang

Vi skal selv have en finger med i spillet – hvordan er det nu hvis man har en lille komponist i maven?

Jeg har ledt på nettet efter noget seriøst og det står lidt sløjt til hvis barren bare sættes lidt over jordhøjde, i det mindste på dansk.

Undervisningsministeriets egen portal da?

emu musikspilHer må da være noget at finde! Og der er også resultater fra søgemaskinerne. Emu’en har en side om at lave sin egen musik på mellemtrinet. Bortset fra at halvdelen af linkene ikke virker mere er det af typen: vi har nogle musikstumper som du kan sætte sammen i din egen rækkefølge og sp vise dine kammerater at du kan lave musik selv. Måske ikke så ambitiøst, men hvis det er en undervisningssituation er det vel godt til lidt vikarmusik.

Hvad så med sangskrivning?

Guide til sangskrivningJeg prøvede på “Skriv en sang” og efter at være sluppet forbi reklamen kunne jeg gå i gang. Rimene virkede dog ikke, der poppede synonymer op der heller ikke var det store hit. Jeg aner ikke hvad regnvejr har med nudistlejr at gøre ud over at de nok ikke får vådt tøj. Så kommer Glenn Michaelsen bedre fra det her. Ikke noget med et smart program – udelukkende struktur, kreativitet og gode idéer.

Coda kan

Kom i gang skriv en sangMest krudt er der nok i Codas udspil under redaktion Jens Hartmann og Birgitte Theresia Henriksen. Det er et rigtig godt kompendium og idekatalog med grund i praksis. Så det er bare med at lade sig inspirere og komme i gang. Typisk vil det være et projekt der inddrager flere fag, men det er vel heller ikke noget problem. Der er inspiration til at komme i gang lige fra stomp til computer, med eksempler på hvad der allerede er kommet ud af metoderne. Selv om kompendiet er fem år gammelt er det lige til at gå til hvilket det nok også vil være om endnu fem år.

Og så er der også lige syngelyst på DR hvor der er en række fine forslag til hvorledes man kan gribe det an  plus en festsangsautomat der mest er til fis og ballade. Der er ikke så meget dybde i indholdet, men nok til at få et lille overblik.

Vi prøver på engelsk

wiki howDer er selvfølgelig mange opskrifter på sangskrivning engelsksprogede sider. Mange, rigtig mange, kører efter devisen: start med en overskrift, få nogle ideer og find nogle rim. Jeg fandt en rimelig god beskrivelse her der sagtens kan bruges i en dansk skolesammenhæng. Meget grundig, med eksempler fra det virkelige liv. Illustrationerne er meget amerikanske, med det er til at leve med. Stedet giver ikke nogle håb om at tekst og musik kommer flyvende til én ud af det blå – det er træning og fast arbejde der skal til.

Lyric ideas

lyric ideasOg mangler du lige et par ideer til den næste kreation er der dette sted hvor du hver dag kan få ti nye ideer til sangskrivning. Siden er desuden fyldt med metodeanvisninger og ufærdige sange man kan arbejde videre med. Ideerne er nemme at oversætte til dansk, mens de ufærdige sange mest er gode at skrive videre på, på engelsk.

Coursera

courseraKan du klare et online kursus kan du prøve med Coursera. Det er en lang række Amerikanske universiteter der udbyder gratis eller næsten gratis kurser som alle kan tilmelde sig og deltage i. Det kursus der er linket til har lærere fra Berklee College of music til at køre kurset, så du kan godt stemme jødeharpen. Kurset kræver 6-8 timers arbejde om ugen i seks uger. Kurset er tredje del i en række som du kan melde dig til. Læs mere her om hvordan du kan komme igennem og blive certificeret. For at ende op med kursuscertifikat skal du af med ca 200 dollars for hele rækken – ikke en herregård?

Kommentarer

No Responses

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: