Cubasis til Ipad

Cubasis til Ipad

Et rigtigt godt værktøj til en yderst fordelagtig pris

Køb app’en lige her

Cubasis til iPadCubasis til iPad fra Steinberg Labs er nogenlunde nyt og alligevel ikke. Det er en videreudvikling af deres kendte sequencer, nu til en lille bærbar enhed.

Det første folk spørger om er: kan den store sag godt køre på en iPad og er det til at have med at gøre? Det umiddelbare svar er: klart ja! Det kan sagtens lade sig gøre, og det hele køre næsten som smurt. Det kan altså godt lade sig gøre at sidde i toget og komponere og arrangere sin egen musik, hvis man vel at mærke ikke lige er i en stillekupe. Det med fordelen ved det kompakte går dog lidt fløjten ret hurtigt.

Til skitser er det udmærket at bruge de indgange der nu en gang er på din iPad. Mikrofonindgangen er OK og kan til nød bruges. De fleste mener faktisk at det kunne ”lyde værre”. Der er også indbyggede (tromme)pads og indbyggede tangenter, men det er stadig noget jeg mener man kun kan bruge hvis der ikke er andet i nærheden. Selv spiller jeg en del guitar, og her er er der så virkelig problemer, hvis jeg ikke lige har en guitar med. Dette gælder ikke kun Cubasis til iPad, men alle versioner og stort set alle sequencere, men det er de vilkår der nu engang er.

Et godt og meget minimalistisk, setup kan være at have en Camera Connect dongle, hvor man kan tilslutte et lille USB-keyboard, samt et interface til guitar og/eller mikrofon, eller en af de mange dockingstationer der er på markedet. De kan købes i velassorterede musikforretninger, både fysiske og på nettet og behøver ikke tømme pengepungen.

Funktioner

Cubasis til iPadHvis du før har arbejdet med Cubase, er der ikke de store problemer med at komme i gang. Du bliver mødt af det traditionelle brugerinterface, der generelt er nemt at finde rundt i. Der er en del små forskelle, betinget at det operativsystem der kører på en iPad, men du kan nok hurtigt vænne dig til at skulle klippe-klistre på en anden måde og at du ikke skal gemme tingene, altså ikke andet end første gang hvor du navngiver din fil ved start. Desuden forsvinder al undo når du skjuler din app – hvilket vil sige at fortrydelsesretten kun eksisterer mens du har Cubase synlig på din desktop.

Betjening

Cubasis til iPadI starten havde jeg stort intet meget at udsætte på Cubasis. Den er nem at sætte op, både med audio og MIDI kanaler – du har 3 effektkanaler per spor i dit input (insert) og to ud at gøre med generelt. Desuden er er rigtig mange, og rigtig mange gode, indbyggede synthesizere at gøre godt med, hvilket er fremtagende til de 200,-300,- kr du skal betale for hele pakken. Stort Plus!

Der hvor jeg havde besvær, var med inputs’ene. Der er trommepads (der også kan bruges til al mulig andet input), men jeg har aldrig rigtig vænnet mig til at få det rigtige ”touch” her. Mine trommer og rytmeinstrumenter ender altid med at blive meget mekaniske på den måde, så her foretrækker jeg klart et keyboard til at ”hakke” trommer ind med 😉 Det samme gælder synthesizeren. Det indbyggede klaviatur er godt i nødstilfælde, men mirakler skal man ikke forvende med den lille skærm der er til rådighed.

Audiobus

Under testperioden blev jeg rigtig glad for denne feature. Du kan, inde fra Cubasis, bruge lyde og effekter fra andre apps, hvis de er kompatible med Audiobus, hvilket giver dig stort spillerum mht den lyd du vil have. Er du fx guitarist kan du bruge dine foretrukne effekter inde fra Cubasis, eller fx en synthesizer du altid har været glad for – og det kører smertefrit.

Lydkvalitet mv

Cubasis til iPadDen lyd du propper ind kan du vælge at gemme i HD. Der er ikke de store problemer med dette, bortset fra at du nok er klar over at lyd fylder, også i dette tilfælde og specielt hvis du slår dig løs med mange kanaler og mange versioner.

Du kan eksportere det hele til en computer og arbejde videre i ”Cubase” der. Hvilke versioner der er understøttet her og hvad der virker hvordan, kan du læse dig til på Steinbergs hjemmeside. Det er ikke så svært som det umiddelbart lyder.

Pladskrav

Cubasis kører fint, helt fra den næsten oldnordiske iPad 2 som Apple nok er kommet til at lave lidt for godt. Du kan dog få bedre flow og mere af det hele hvis du har en af de senere og hurtigere versioner. Desuden skal du nok have en udgave med rigeligt med hukommelse, hvis du ikke ustandseligt skal exportere dine værker til en ”rigtig” computer. Selv synes jeg også at den lille 7” iPad Air er lille, og jeg har funktionærfingre, men det kan lade sig gøre.

Hvem er målgruppen

Det er ikke nogen hemmelighed at GarageBand er en meget kompetent musikapp til mange ting. Du kan her få meget ud af lidt på kort tid. Cubasis hælder mere mod det traditionelle hvor alt ikke er automatiseret. Jeg lever lykkeligt med begge app’s, men hælder til Cubasis lige så snart jeg er på mere end idé plan. Jeg kan godt lide at spille selv.

Prisen på 200,- – 300,- kr (alt efter om der er tilbud eller ej) er der ikke meget at sige til. Ud over selve ”programmet” følger der et hav af lyde og effekter med, så det er næsten rørende hvad man kan få for så få penge i dag.

Der er vist ikke tvivl om min absolutte anbefaling af Cubasis til iPad. Køb app’en lige her.

Cubasis til iPad

 

Kommentarer

No Responses

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: