Vi tager de lange, lange skridt og hjælper med at effektivisere, så der ikke skal være så meget forberedelse

Lange, lange sange

Når nu musiklærerne får mindre tid til forberedelse, gælder det om at rationalisere. Et godt tip er at finde nogle rigtig lange sange som man kan nøjes med 1 til 2 stks. i løbet af en lektion. Desværre duer den gamle ”Vi voksne kan også være bange” ikke her, da den kun varer lige over tre minutter i Bjarne Jes Hansens udgave, og så synger han endda om de lange, lange sange. Lyt selv her på alt de vi er bange for:

Jødeharpe WebwalkerenAlice’s

Nej der må længere sager til: Alices Restaurant med Arlo Guthrie må da være oplagt. Den varer i originalen 23 minutter, hvilket var det der kunne være på en side af en gammeldags LP. Oprindeligt blev der endda lavet en film over sangen. Hør den her og bliv inspireret til en hel temauge:

Som et kuriosum findes den på dansk  med Per Juul, der godt nok har lidt rigeligt travlt. Han klarer den på næsten 20 minutter. Per Juul var vist også kendt for ”Steen med det ekstra ben”, men det er nok noget man skal overveje ikke at bruge. I stedet kan du fylde de sidste del af lektionen ud med:

Rødgrød med fløde på
det kan man ikke få.
Det var det første vers,
nu kommer andet vers. Osv.

Den er i princippet uendelig.

Alternativt lange

Canned Heat nåede også over 20 minutter med deres ”Parthenogenesis” der starter med en ordentlig intro med jødeharpe som måske kan bruges til lidt instrumentkendskab. Tænk dig at lære en hel klasse at spille på dette instrument.

Lidt mere spændende er denne koncertoptagelse med Led Zeppelin hvor de forlænger Whole Lotta Love ti at vare de 23 minutter der kan være på en vinylside. Musikken holder forbavsende godt den dag i dag.

Faktisk findes der noget der er værre end restauranten. Tag fx Wolfang Petry med den længste single i verden, der må være rigtig sjov at skulle lære udenad – på tysk. Ellers prøv med 23 minutters schlagermusik til en fest. Så skal der nok komme gang i den.

Longplayer

longplayer WebwalkerenSkal det være endnu mere imponerende er der noget her der er meget længere her på Longplayer. I skrivende stund har den kørt i mere end tretten år. Und dig lige lidt tid at høre hvad der egentlig kommer ud af højttalerne. Det er et ganske interessant projekt der er i stadig udvikling.

De sociale medier

pope francis WebwalkerenNår nu paven kan (selv om han vist snød lidt?) så kan lærer Olsen også. Du skal på Twitter hvis du ikke allerede er der. Twitter er den lillebitte nyhedstjeneste, der ikke er til lange udredelser og forklaringer. Her en lille kendt video – den med jordskælvet – der viser hvor hurtigt mediet kan være her.

Hvis du skal Twitte, skal du have en gratis konto. Den kan oprettes på http://twitter.com/. Der findes klienter til stort set alle dimser og computere. De fleste bruger nyhedsstrømmen på deres mobil. Nyhederne fås ved at abonnere eller følge folk. Når man følger fx en person bliver vedkommendes Tweets automatisk sendt til følgerne, hvis de altså er online etc. Skal du abonnere på paven, kan du søge på ”Pope Francis” og så trykke på follow.

Nu findes der mere spændende feeds end dem fra paven og Margrethe Vestager. Er du til generelle ting om it og læring kan du starte med at finde ”Skolechat” eller ”Ove Christensen”. Her er der meget aktivitet og en del kvalitetsindlæg.

Stort set alle Bands og kunstnere med respekt for sig selv kører på Twitter mere eller mindre ofte. Find det du kan lide. Hvis man søger på ”musikundervisning” eller ”Dansk Sang”er der ikke meget der dukker op. Hvem bliver den første?

Selv abonnerer jeg nok på omkring 180 Tweets. Det er ikke så slemt som det lyder. Man lærer hurtigt at skimme og rydde op, og indsatsen står bestemt mål med udbyttet. Prøv selv.

Kommentarer

No Responses

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: