Crowfunding: du kan jo også sælge din musik så der kommer lidt i den slunkne kasse

Du har skrevet noget musik, noget rigtig godt. Så vil du gerne have ud i den store vide verden. Her kan det være en fordel at gå til forlagene, specielt hvis det er noget med noder på tryk. Men der er også andre muligheder. Da stort set alt kan distribueres digitalt kan det udgives på nogle af de globale tjenester eller blot sælge dine bøger i de danske e-boghandler. Det er muligt med lidt arbejde og lidt behændighed. Og det er endda muligt at få noget af arbejdet finansieret før opstarten, hvis du altså har en meget klar idé om hvad det er du vil lave.

tunecoreFå musikken online

Nu er det ikke nok at  få lavet musikken, den også sælges et eller andet sted. Du kender sikker alt fra iTunes til Spotify og alt det der er midt imellem. Som udgangspunkt er det nemmest at alliere sig med en distributør der sørger for at få musikken videre til de store tjenester. Tunecore  er et af disse steder. Her uploader man sin musik der så bliver videredistribueret til de store tjenester. Rettighederne beholder man selv. Der er en engangsudsgift for at komme ind, samt en mindre udgift pr. album pr. år. Selve indtjeningen fra de forskellige tjenester går 100% til den der ejer musikken, selvfølgelig efter at de enkelte tjenester har fået der bid af kagen.

digidiEn dansk pendent er DiGiDi hvor man kan komme ind som medejer og være med til at distribuere på non-profit basis, og det er alt fra musik til bøger. Også her er der aftaler med alle de store tjenester. Tjenesten er ved at runde de 3000 medejere, så det ser du til at blive et bæredygtigt distributionsnetværk. Det koster 1000 kr at blive andelshaver. Meget interessant set med danske øjne.

Crowdfunding

En af de store trends på den anden side af dammen har nu også nået Danmark. Crowdfunding er måde at få finansieret kommende projekter på, også kaldet netværksfinansiering. Som navnet antyder er det efter princippet ”mange bække små…”. Når vi taler om musik kan en kunstner, eller en gruppe beskrive et projekt, typisk en ny udgivelse, og til denne love ”modydelser” til bidragsyderne alt efter hvor meget den enkelte spytter i kassen. Typisk er det en cd ved små beløb og for større adgang til koncerter med backstageadgang. Fidusen ved at skaffe penge på denne måde er, at den enkelte kunstner, uafhængigt af diverse pladeselskaber, kan få udgivet sin musik nemt og med kunstnerisk frihed. Udbredelsen af musikken er de senere år også blevet nemmere, da det ikke er så svært at promovere sig via de sociale medier. Desuden er det blot at udgive musikken online, så hele ledet med cd’er og fysiske butikker springes over.

boomerangEt godt dansk udgangspunkt er Boomerang hvor der er oversigter over både igangværende og afsluttede projekter.

Vil du se mere er der en del udenlandske steder hvor der rent volumenmæssigt er rigtig mange spændende projekter at læse om. Prøv fx Kickstarter eller Crowdfunding der begge er meget store steder.

kickstarterPå Promus er der desuden en længere oversigt over muligheder og om hvad man skal huske. Læs mere her 

ABC

Jeg fik et brev fra en skole. De siger vi savner vores timer i sang. Det er hvad Nanna skrev i sangen ABC for mange, mange år siden. Den handler om at terperi erstatter fantasi.

huffington postSet fra mit vestjyske perspektiv er der desværre ikke gjort ret meget ved sagen siden Nannas vinylplade udkom. Tværtimod er der kommet  endnu mere fokus alt hvad der kan måles og vejes. Jeg tror at vi har et samfundsmæssigt problem som det er svært at gøre noget ved så længe målet er målingen i sig selv. Jeg er ligeglad med om vi kan måle os med Singapore så længe vi bliver målt på teknokraternes præmisser. På den anden side kan man vel heller ikke forvente ret meget andet når der selv ikke i Ministeriet før Børn og Unge ikke er en eneste person med pædagogisk baggrund. Vi har dog nogle internationale hitlister hvor det ikke står så galt til, fx Huffington post eller en lidt ældre fra WikiPedia

Kommentarer

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: