Riget fattes penge, men den klarer vi alligevel, for nu skal det være sjovt at spare!

Webwalkeren tager skraldet

Vi får ørerne tudet fulde ud af at vi skal spare og at riget fattes penge. Derfor skal alle uddannes til at støtte op om erhvervslivet så alle kan blive effektive i fremtidens samfund. Nu skal man jo ikke fuldstændig acceptere at der stadig er brug for musik for ligesom at understøtte alle dele af hjernen, men vi skal nok klare den indtil vinden venner og alle regnedrengene fatter vigtigheden af musik for samfundets udvikling.

Her er en lille smule hjælp til at de der skal spare – vi skal nemlig lave instrumenter selv. Jeg er sprunget over klassikerne med bønner i en konservesdåse – det må du selv kreere.

Fysik for en slik

Staff Benda Bililihttp://www.fysikforenslik.dk/ er der en del eksempler du selv kan brygge videre på. Jeg er ikke helt sikker på at det er nødvendigt at købe stumperne. Selv i mit skur kan jeg finde tilsvarende. Guitaren der er derinde kan så udbygges til en baljebas med en plasticbalje som resonansbund, eller hvad med en olivenoliecontainerguitar? Staff Benda Bilili fra Congo har vist nogle af mulighederne, selv om de nu også er i besiddelse af en del købeinstrumenter. Læs mere om dem her.
Der ligger en video her hvor du skal lægge mærke til trommerne og den hjemmelavede ”guitar”. Men man kan også gøre andet med konservesdåser end at proppe bønner i. Prøv fx at slå på dem.

Lidt videre

WindWorldHar du tid kan du lade dig inspirere lidt mere. De fleste steder på nettet er engelsksprogede og af såkaldt blandet kvalitet. Start med at kigge på WindWorld. Der er en masse sjove blandende ting, mest spændende og en del har endda lydeksempler så du kan høre hvordan det kunne lyde inde du går i gang med at hærge sløjdlokalet. Der er fx en del guitareksempler, hvor man dog har snydt lidt: genbrug af gribebræt 😉 Kan du ikke få adgang til sløjdlokalet, kan du i stedet tage ungerne med på stranden og lave en xylofon af drivtømmer. Det er rimeligt overkommeligt her i Vestjylland – men husk lige at Storebæltsbroen ikke tillader cyklister – når det nu skal være gratis. Hvis du lader dig friste kan du også benytte dig af diverse links til regnemaskiner etc., når du skal have resonanserne placeret rigtigt.

wobbleguitar11guitar-like-instruments-with-specially-made-pickup-systems

 

Lidt matematik

Phil TulgaEr du også til den matematiske del, ikke for at alt absolut skal være tværfagligt, er der masser af muligheder, fx her fra Phil Tulga der, ud over at vise lidt beregninger, også giver praktisk musikalske eksempler. Hvis du kan låne skolens pvc-rør (de kan vel godt undvære vand nogle dage 😉 er der et eksempel hvor Phils datter har lavet sit eget Didgeritube instrument, som hun endda har vundet en guldmedalje for i en Amerikansk videnskabsfestival.

Nu med vejledninger

Satisfied MindSatisfied Mind er der byggevejledninger til en række instrumenter. Nogle af dem kunne godt trænge til et designpift, fx er min egen dulcimer meget flottere, men baljebassen er dog ok. For at komme videre er der også små korte lektioner til at komme i gang med små instruktioner i at håndtere instrumenterne. Carol Ready, der har lavet siderne er musiklærer, som du kan læse på hendes blog.

Lidt mere avanceret

landfillharmonic-01Hvis man virkelig vil så kan man! Se nedenstående video fra Paraguay  hvor instrumenter er bygget af materialer hentet på lossepladsen. Jeg ved godt det er svært at få adgang til sådanne materialer i Danmark, men hvis man bruger sin fantasi er det vel til at skaffe store dåser andre steder. Kom ikke og fortæl at man ikke kan spare penge! Jeg mener at ”Landfill Harmonic” også har optrådt på DR2 TV? Find flere klip med dem på YouTube

De kan i Vestaustralien

childsplayJeg fandt denne video der henviser til Child’s Play Music på denne side. Det er ret vildt hvad der er lavet af vellydende dimser der. Ikke alt er genbrug, der er meget der er hentet i byggemarkedets vvs-afdeling, men på den anden side: få en installatør eller en kloakmester som sponser på skolen – så er der også sparet her.

Kommentarer

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: