God lyd skal der til?

Musik skal nydes med glæde, og jo bedre kvalitet der kommer ind i ørerne desto mere glad kan man risikere at blive. YouTube giver sjældent eller aldrig god lydkvalitet, men det kan man se igennem ørerne med hvis musikken er god. En iPhone eller iPod kan give lidt bedre lydkvalitet hvis der er gode høretelefoner og musikken ikke er alt for komprimeret, men stadigvæk kan du meget større oplevelser med blot lidt bedre kildemateriale.

Den gode gamle grammofon

Project phono box

Project phono box

Vinylskiverne er endnu ikke gået helt af mode (tværtimod?), selv efter mange års tilstedeværelse af cd’er og diverse downloadtjenester. Ud over nostalgiværdien og mulighed for store billeder er der nogle ting der gør at det er muligt at hente god lyd ud for en mindre investering. En bedre grammofon med en grammofonforforstærker boks til
under en tusse kan gøre underværker på et stereoanlæg. Man får godt nok ridser og rummel med oveni handelen, men oplevelsen af at der kan være ”hul igennem” kan være overvældende hvis indspilning ellers er god. Et godt sted at starte kan være en project boks. Se fx mere her på Pojects hjemmeside

Komprimeret musik

Da musik fylder, har man i mange år arbejdet med at kunne fjerne data fra musik så det er lettere at udgive via internet, eller ikke fylder så meget på bærbare apparater. En del af disse komprimeringsmetoder er lavet ud fra psykoakustisk forskning. Hvor meget kan man så reducere datastrømmen i musikken før det kan opfattes af det menneskelige øre?

Audio file formatGrænserne er selvfølgelig flydende, men prøv at lyt til en gammel mp3-fil. Det behøver ikke nødvendigvis at være en stor oplevelse. Online tjenester som Spotify og Wimp har samme problem, selvom Spotify, mod betaling, kan levere musikken i en ikke så høj komprimeret version.

Ud over datakompressionen er meget musik (også) i dag komprimeret kraftigt dynamisk. Den kraftigste del er dæmpet og den svageste del er hævet. Det blev også kaldt et P3-filter – sådan et der kan få det hele til at lyde mere end og som en stor grød. Her er en artikel fra Wikipedia om dynamisk kompression og en med lydeksempler fra C|net samt en om de forskellige audioformater.

Hakket i stykker i bits

Og for nu at ødelægge alt: en cd gengiver heller ikke musikken ”rent”. Når man digitaliserer musik hakkes den i stykker i en masse digitale informationsstumper. Jo grovere (=færre bits) dette gøres des “værre” er det. Det vil sige at 8 bits lyder ”værre” end 16 bits. 16 bits er i dag standarden på en CD og det med en øvre frekvensgrænse på 44khz, hvilket i praksis indebærer at den øvre frekvensgrænse ligger på det halve.

En cd kan lyde rigtig godt med den rigtige indspilning og en rimelig afspillerkæde, men det kan blive endnu bedre med bedre kildemateriale.

Her er en artikel om sampling kvaliteter

Højere bits kan være en mulighed

hd tracksI dag kan man, på nettet, købe musik i såkaldt audiofil kvalitet i et andet format end en cd. Sådan en indspilning vil typisk ligge i 24 bit/92 khz, altså dobbelt op på det hele, således at der er mulighed for mere “finkornet” gengivelse. Det kan ikke forenes med audio-cd formatet og kommer heller ikke til det, da dette format er en fast defineret standard. Derfor skal lyden sendes til anlægget på anden vis. Som med en cd, skal det igennem en digital konverter, der enten kan købes løs, eller i mange (de fleste?) tilfælde er indbygget i ens eksisterende anlæg. Lydfilerne kan så ligge på en NAS, en ekstern harddisk eller fx på en computer. Fælles for dem er at de skal kunne håndtere de højere bitrater, men det er ikke usædvanligt i dag. I de fleste tilfælde vil man kunne opleve mere “hul igennem”, specielt ved akustiske indspilninger, renere stemmegengivelse og diskant, samt alt i alt generelt bedre definition af mikrodetaljer. Det handler ikke om mere i yderenderne, men simpelthen bare bedre kvalitet.

Macworld har en artikel på amerikansk om emnet her

Hvor?

Musik i høj definition kan købes og downloades på nettet. Der er flere butikker med et pænt udvalg til rimelige priser som du kan kigge på. HDtracks har et godt udvalg af musik i mange genrer som du kan kigge på. Desuden kan meget af musikken hentes i flere forskellige (høje) opløsninger. En del findes også i standard audio-cd opløsning, men intet er i formater med tabsgivende komprimering. Linn Records har i mange år lesslossværet kendt for kvalitetsindspilninger  – her kan du også finde versioner i komprimeret format, så kig lige efter hvad du bestiller. Som man kan se koster kvalitet flere penge. Mumford and Sons koster fx 25€ i 24/48 udgaven mens samme udgave kan købes for 14€ på HDtracks, så se dig lige for inden du slipper kreditkortet.

Der er flere links i MacWorld-artiklen, men ikke til LessLoss hvor der ligger en del gratis sager så du selv kan prøve.

Restaurering af gamle indspilninger

Der er andre måder at få lyd ud i høj kvalitet. For år tilbage ”genindspillede” man musik via gamle klaverruller der var optagelser af de gamle mestre. Nogle af dem lyder forbavsende nuancerede, men der mangler det sidste pift i udførelsen. Nu er et firma ved navn Zenph gået en tredje vej. De tager gamle indspilninger, digitaliserer dem, renser dem op og kører disse indspilninger tilbage til et piano, som man kan optage igen med moderne teknologi. Sådan har jeg i hvert fald forstået det. Jeg har hørt Glenn Gould med Goldbergvariationerne i indspilningen fra 50’erne og det lyder temmelig overbevisende i den ”nye” udgave. Se mere om Zenph og Gould restaureringen her

En del vinylplader blev endvidere indspillet direkte på pladematricen, altså uden om bånd etc. De bliver nu nænsomt restaureret, ofte via højkvalitets afspilleudstyr og med fjernelse af klik hvor det ikke generer. Lyden kan her være overbevisende, og der er en del af de gamle dirigenter der  tolker musikken anderledes end man gør i dag. Ikke at det ene er dårligere end det andet, men musikken kan lyde meget forskellig i gamle fortolkninger. Undervisning og hd-lyd?

Kommentarer

No Responses

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: