Webwalkeren slår ørerne ud – digital lyd

Og det er ikke fordi jeg er flyvøret, men fordi meget af den musik der serveres digitalt lige så flad som det fjernsyn eller de bokse musikken kommer ud af. Hvis YouTube kvalitet er referencepunktet for hvorledes musik kan lyde, er det godt nok op af bakke. Hvis det så endda kommer ud af en diminutiv telefonhøjttaler kan det godt gå lidt fremad. Ok, det kan sagtens være en genre at bruge mobilen som musikspille, men ikke alene.

Større båndbredde, større muligheder

spotifyHeldigvis er streamingtjenesterne i rivende udvikling, både mht udvalg og kvalitet. Spotify har længe leveret musikken i to kvaliteter, normal og høj. Den sidste hvis du har premium abonnement.
Det er dog stadig ikke tabsfri musik der bliver sendt, men i ok kvalitet til mange formål. Spotify har desuden et godt udvalg af musik der ikke lige er mainstream, samt nogle rigtig gode apps. Det er en fornøjelse at søge på deres iPad app – lynhurtigt og intuitivt.Wimp

Nu er Wimp så kommet med deres udspil i form af en tjeneste med musik i tabsfri komprimering – FLAC. Det kræver selvfølge noget mere båndbredde, men det er de fleste steder ikke noget problem. I forvejen har de omkodet de fleste af deres (flere millioner) filer ud fra nye algoritmer hvor de har skruet på knapper efter omfattende lyttetests. Det bliver spændende at høre hvor godt det kan blive.

tdc playOg der er sikkert mange derude der har TDC-play. Hvis man er bruger af deres app, burde det omdøbes til TDC-plage. Der venter lidt opdateringsarbejde her hvis søgefunktionen skal være blot nogenlunde. Derudover gør man en del i kopier af originaler. Prøv at finde noget med Stones eller Beatles og du vil få lyst til den store oprydning.

bibzoomOg hvis det skal være helt gratis, så glem ikke at Bibzoom ligger og venter på dig. De arbejder forhåbentlig på at gøre tjenesten mere brugervenlig, fx i form af en app til bærbare dimser.

Når det nu skal være digitalt

Libratone_zipp_Airplay_speaker_35530587_35530746_01Så kan vi lisså godt gå helt trådløst. Mange hjem har små højttalere der kan streames til via AirPlay eller Bluetooth. Mange lyder rigtig fint og en del er endda batteridrevne så de kan tages med i det fri hvis man ikke kan klare stilheden der. Lyden er dog generelt endimensional og yder ikke altid musikken retfærdighed. Det skal dog siges at et godt greb i tegnedrengen hjælper gevaldigt på kvaliteten. Desuden har de en høj WAF (Wife Acceptance Factor) hvis det er til hjemmebrug.

Der er dog dukket gode kompromisser op, hvis det er muligt at undvære stereomøblet med syv sourroundhøjttalere og diverse afspilleenheder.

Gå Zen (næsten)

Aktive højttalere har indbyggede forstærkere på samme måde som de små spilledåser til streaming. Du kan undvære dine forstærkere på denne måde, så ud med dem. Musikken kan du så streame, enten via en computer gemt i kælderen eller via en af de ovennævnte tjenester. Så ud med cd’er og diverse afspillere. Dit stereorack har du heller ikke brug for mere, så det kan også ryge til genbrug. Tilbage er der to højttalere plus to bitte små bokse. En til at styre højttalerne og en til at sende streamet indhold videre til højttalerne – og for den sags skyld til fjernsynet. Den mest solgte boks i dag er et Apple-tv (den er lille), men der findes adskillige andre.

Dynaudio_Xeo_5_WhtHøjttalerne laver de blandt andet i Skanderborg hos Dynaudio. Deres højttalere er bygget til at gå i spænd med designermøbler og koster så lige lidt over
10 og 20 kilokroner for at par. Da de har indbyggede forstærkere, kan du spare disse plus højttalerkabler, da der kun er brug for strøm fra en stikkontakt. Lyden er særdeles fremragende , også fra den lille XEO 3. Den kan sagtens spille et stort rum op i partystyrke, hvis det er nødvendigt, men det vigtigste er, at der er ”hul igennem”.

Kommentarer

Du kan kommentere her

%d bloggers like this: